Трябваше да закрием 2015-та подобаващо.

 

Поне що се отнася до ескейп стаи - годината се счита за отворена, поне докато не е минала речта на президента и площад Батенберг не се е провикнал. Говорейки за стаи на загадките обаче, нямаше начин да посрещнем 2016-та, без да сме посетили една определена стая. No way. Е, може би one way. Escapeway.

 

Посещение на "Кристалният череп", който от сравнително много време запазваше челното място в повечето категории на сайта (в един момент на всички), беше въпрос на време. Не беше планирано да е последното ни ходене на стая за годината, но пък е символично черешката на ВсичкиСтаи.бг класациите да остане за накрая. Към десертни мисли навеждаше и фактът, че адресът е в близост до традиционното място за пред- и след-стайно събиране и хапване на отбор Les Professionnels.

 

И така, една декемврийска вечер леко заблуденият ни комплект се събра пред стаята на по цигарка (но не буквално "пред" стаята, заради тамошната хазяйка), след което в стаята на раздумка. Посрещането беше изключително стоплящо. Не заради ароматния чай, който беше в наличност, или заради легендите, които се носеха за нас като играчи (едва ли не ни изкараха слонове в стъкларски магазин!). Въздейства ни изказването на собственика Пенчо, че 60% от резервациите в стаята му пристигат заради нашия сайт! Погледнахме го с леко изненадано недоверие, след което се спогледахме с нескрито задоволство. 60% си е повече от половината, все пак. Дойде ни времето и ние да се справим със стаята и да се запишем сред имената на входната врата на Escapeway. Пък и да докажем, че не сме такива пакостници, каквито те ни изкарват.

 

В едното отношение претърпяхме неуспех. И не говорим за излизането от стаята - с това се справихме за завидното време от 39:09. Да кажем, че Индиана Джоунс няма да е много доволен от нас, като разбере...Все пак, по-добре черепът да попадне в нашите ръце, отколкото в тези на нацистите!

 

Стаята наистина заслужава високите си позиции на сайта. Историята е издържана от началото до края, интериорът допринася с нужната атмосфера и навързаност на загадките. Негативите са незначителни, като за тях е компенсирано с интересни загадки и сполучливо съчетаване на два различни свята вътре в сценария на играта, като ние лично се потопихме цялостно и в двата - приятно е да си в обувките на Индиана Джоунс! От значение са и някои малки, изпипани, автентични елементи, на които няма как да се насладиш пълноценно преди да си минал стаята. Излязохме доста доволни, с гордо вдигнати глави, макар и с един забит в земята поглед. (Отново, Пенчо, извинявай!)

 

Стаята наистина не е за изпускане, и я препоръчваме както на отбори с повече опит, така и на играчи, които наскоро са се сблъскали за първи път с "escape room" феномена. "Кристалният череп" е направена с усет и разбиране, внимание към детайла и идея какво може да се хареса на един посетител и какво - не. Благодарим на екипа на Escapeway за добре свършената работа - приятно ще е да се срещат повече такива проекти - и очакваме с нетърпение "20,000 левги под водата"!